Ceteris Paribus logo

Β2στ. Πρακτικές εφαρμογές ΚΠΔ

(Δεν αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο. Σχετίζεται με: Κεφ.1ο, §1.7 Καμπύλη Παραγωγικών Δυνατοτήτων, σελ. 18-20)

Η ΚΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εννοιολογικό εργαλείο τόσο μικροοικονομικά όσο και μακροοικονομικά

Η ΚΠΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις (Μικροοικονομικά).

Το δεδομένα του παραδείγματος 1 θα μπορούσαν να ισχύουν ακριβώς ίδια εάν μιλούσαμε και για μια επιχείρηση. Έστω ότι αναφερόμαστε σε μια αυτοκινητοβιομηχανία η οποία παράγει δύο μοντέλα αυτοκινήτων από το ίδιο εργοστάσιο το μοντέλο Χ και το μοντέλο Ψ. Να συνειδητοποιήσουμε πως θα ίσχυαν ακριβώς τα ίδια. Δηλαδή σύμφωνα με τον πίνακα 1 του παραδείγματος 1:

 

Εργάτες στο μοντέλο Χ 

LΧ

Εργάτες στο μοντέλο Ψ

LΨ

Ποσότητα παραγωγής μοντέλου Χ

Χ ή Qx

Ποσότητα παραγωγής μοντέλου Ψ

Ψ ή QΨ

Α 0 6 0 120
Β 2 4 50 100
Γ 4 2 65 70
Δ 6 0 67 0

Πίνακας 1α (παραλλαγή Αυτοκινητοβιομηχανία)

Έτσι βλέπουμε πως ο διευθυντής του εργοστασίου έχει παρατηρήσει ότι όταν βάζει όλους τους εργάτες να παράγουν το μοντέλο Χ παράγονται 67 μονάδες, ενώ όταν εργάζονται όλοι στο μοντέλο Ψ παράγονται 120 μονάδες αυτού. Επίσης έχει σημειώσει ότι όταν του παραγγέλθηκαν 50 μονάδες του μοντέλου Χ, η μέγιστη ποσότητα του Ψ μοντέλου που μπορούσε να παραχθεί ήταν 100, ενώ αντίστοιχα για παραγωγή 70 μονάδων Ψ η μέγιστη ποσότητα που παράχθηκε από το μοντέλο Χ ήταν 65.

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Εάν σήμερα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έρθει μια παραγγελία να παραχθούν 55 αυτοκίνητα του μοντέλου Χ, ο διευθυντής μπορεί να γνωρίζει πόσα αυτοκίνητα του μοντέλου Ψ θα μπορούσαν να παραχθούν;

Απάντηση: Ναι, μπορεί να το υπολογίσει χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο κόστος ευκαιρίας. Την απάντηση θα τη δούμε αργότερα, αφού εξηγήσουμε την έννοια του κόστους ευκαιρίας.

 

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Σε τι είδους συνδυασμό παράγουν οι επιχειρήσεις;

Απάντηση: Το πιθανότερο είναι ότι οι επιχειρήσεις θα παράγουν σε συνδυασμό εφικτό με υποαπασχόληση των Σ.Π.  Η αλήθεια είναι ότι για να πετύχεις έναν μέγιστο συνδυασμό παραγωγής της ΚΠΔ, σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής και όχι μόνο της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η εκάστοτε επιχείρηση θα πρέπει να δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Νομίζω πως αυτό ρεαλιστικά είναι σπάνιο. Άλλωστε τότε η επιχείρηση θα επιλέξει μάλλον να κάνει επενδύσεις, να επεκταθεί δηλαδή, και να μεγαλώσει τις παραγωγικές της δυνατότητες, γιατί θα είναι προς το συμφέρον της. Τότε η επιχείρηση θα έχει αλλάξει και χρονικό ορίζοντα παραγωγής και θα περάσει στη μακροχρόνια περίοδο, όπως λέμε στο 3ο κεφάλαιο.

 

Η ΚΠΔ μιας πραγματικής σημερινής χώρας (Μακροοικονομικά).

Θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε την ΚΠΔ και μιας χώρας. Μια σημερινή χώρα βέβαια παράγει πάρα πολύ περισσότερα αγαθά από δύο. Έτσι τίθεται το ερώτημα τι θα βάλουμε στους άξονες;

Μία λύση θα ήταν να διακρίνουμε τα αγαθά με κάποιο κριτήριο και να τοποθετήσουμε για παράδειγμα, στον έναν άξονα τα κεφαλαιουχικά στον άλλο τα καταναλωτικά (ή διαρκή – καταναλωτά κτλ) και έχουμε συμπεριλάβει όλα τα αγαθά της οικονομίας.

Άλλη λύση είναι να τοποθετήσουμε στον άξονα xx’ το αγαθό που θέλουμε να μελετήσουμε π.χ. την εκπαίδευση (αγαθό Χ) και στον yy’ όλα τα υπόλοιπα αγαθά που παράγει η οικονομία.

Σ’ αυτήν την περίπτωση βέβαια όλα άλλα τα αγαθά, των οποίων δεν αθροίζονται οι ποσότητές τους, θα τα μετράγαμε σε αξίες παραγωγής, χρηματικές μονάδες δηλαδή, ως κοινή μονάδα μέτρησης. Μ’ άλλα λόγια το Δυνητικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας θα βοηθούσε στην κατασκευή της ΚΠΔ, έτσι στον άξονα των yy’ θα τοποθετούσαμε το Δυνητικό ΑΕΠ της χώρας μείον την αξία της μέγιστης παραγωγής του αγαθού που μας ενδιαφέρει, ενώ στον xx’ την αξία παραγωγής του Χ.

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Το ΑΕΠ όμως δεν δείχνει τις ποσότητες που παράγονται με υποαπασχόληση των συντελεστών παραγωγής, αφού μετράει την ποσότητα των αγαθών που παράγει μια οικονομία; Πώς μπορούμε να το τοποθετήσουμε στον άξονα yy’;

Απάντηση: Γι’ αυτό εδώ αναφερόμαστε στο Δυνητικό ΑΕΠ, που σημαίνει το ΑΕΠ που θα είχαμε εάν είχαμε πλήρη απασχόληση των συντελεστών παραγωγής.

 

Μια άλλη λύση θα ήταν να κατασκευάσουμε ΚΠΔ με πολλά αγαθά και αντίστοιχα πολλούς άξονες. Βλέπε από ειδικές ΚΠΔ την αντίστοιχη που αφορά στις υπηρεσίες υγείας.

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Εάν είχαμε την ΚΠΔ της Ελλάδας, η χώρα μας σε τι συνδυασμό παράγει;

Απάντηση: Είναι βέβαιο πως η Ελλάδα παράγει σε συνδυασμό εφικτό με υποαπασχόληση των συντελεστών παραγωγής. Ο λόγος είναι προφανής. Στη χώρα μας υπάρχει ανεργία, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει και υποαπασχόληση του συντελεστή παραγωγής εργασία, επομένως η χώρα μας θα παράγει σε συνδυασμό εφικτό με υποαπασχόληση των συντελεστών παραγωγής.

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Ποια χώρα παράγει πάνω στην ΚΠΔ;

Απάντηση: Μάλλον καμία. Να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει καπιταλιστική χώρα στον κόσμο, η οποία δεν έχει ανεργία, επομένως μιλώντας μακροοικονομικά όλες οι οικονομίες δεν παράγουν πάνω στην ΚΠΔ, αλλά από κάτω σε εφικτούς συνδυασμούς.