Ceteris Paribus logo

Οδηγίες πλοήγησης στο ηλεκτρονικό βιβλίο

Συχνές Ερωτήσεις Μαθητών

Ερώτηση: Που είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο; δεν το βρίσκω;

Απάντηση: Εδώ δίπλα, στο πλαϊνό μενού είναι όλα!

Ψάξε τη θεωρία, τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις.

Πρώτα όμως, προτείνω να διαβάσεις τις οδηγίες με τη μορφή συχνών ερωτήσεων.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το “Ceteris Paribus”;

Το “Ceteris Paribus” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο βοήθημα για το μάθημα της οικονομίας της Γ’ λυκείου.

Είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μόνος σου, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σου στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από την αρχή της προετοιμασίας σου, ως “συμπληρωματικό” εργαλείο για το σχολείο ή το φροντιστήριο, ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για την τελική σου επανάληψη των τελευταίων μηνών, αφού έχεις βγάλει την ύλη.

Σε κάθε περίπτωση το “ceteris paribus” με την αναλυτική θεωρία, το μεγάλο πλήθος των ερωτήσεων και των ασκήσεων, καθώς και η δυσκολία αυτών, τη χρήση διάφορων οπτικοακουστικών μέσων και των εσωτερικών συνδέσμων, αποτελούν εχέγγυα για να ενισχύσει και να πολλαπλασιάσει τα εργαλεία που έχεις, για να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε στις πανελλαδικές εξετάσεις, όσο απαιτητικό και να είναι.

Αρκεί το “Ceteris Paribus” μόνο του ή χρειάζομαι και υποστήριξη από καθηγητή;

Το “Ceteris Paribus” είναι φτιαγμένο ώστε να μπορείς να το δουλέψεις μόνος σου.

Φυσικά για οποιαδήποτε απορία έχεις μπορείς να επικοινωνήσεις με την ιστοσελίδα, ή και να αξιοποιήσεις την υπηρεσία του supervisor καθηγητή.

Τι είναι ανοιχτό και μπορώ να δώ;

Για το ποια κομμάτια της θεωρίας είναι ανοιχτά και για τους μη εγγεγραμμένους χρήστες δες

Ανοιχτό περιεχόμενο“.

Μπορώ να δω όλο το υλικό;

Προτού κάνεις εγγραφή θες να είσαι βέβαιος ότι το “Ceteris Paribus” έχει αρκετό υλικό και σε υψηλό επίπεδο;

Ναι, μπορείς.

Επικοινώνησε με την σελίδα και μπορείς να πάρεις ένα κωδικό που θα ισχύει για περιορισμένο χρόνο και θα σου δίνει πρόσβαση σ΄ όλο το υλικό της ιστοσελίδας “Ceteris Paribus”.

Έτσι θα μπορέσεις να ξεφυλλίσεις όλη τη ΘΕΩΡΙΑ, τις ΑΣΚΗΣΕΙΣ, τις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ όλων των τύπων, αλλά και να δεις τα ΒΙΝΤΕΟ, τα οποία περιλαμβάνονται μόνο στην ιστοσελίδα, αλλά όχι στο κανάλι του “Ceteris Paribus” στο YouTube.

Μήπως το “Ceteris Paribus” είναι μόνο για πολύ καλούς μαθητές;

Και βέβαια όχι. Μπορεί να βοηθήσει όλους τους μαθητές.

Το σύστημα “Απαντώ και Μαθαίνω” είναι φτιαγμένο ειδικά για τα παιδιά που δυσκολεύονται να μελετούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το ceteris paribus για να με βοηθήσει;

Προτείνεται να μην ξεκινήσει ένας μαθητής διαβάζοντας τη θεωρία του ηλεκτρονικού βιβλίου που είναι ευρύτερη και σε πολύ μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με το επίπεδο του σχολικού βιβλίου.Ο μαθητής θα πρέπει να αφεθεί να επιλέξει εκείνος το επίπεδο της ανάλυσης που θέλει να φτάσει, καθώς και το χρόνο που θα αφιερώσει.

Προϋπόθεση για οποιαδήποτε εμπλοκή με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής θεωρίας στο επίπεδο των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι ο μαθητής να έχει μελετήσει τη θεωρία της οικονομίας.

Πρόσεχε ότι δεν μπορείς να λύσεις καμία άσκηση εάν δεν γνωρίζεις πρώτα τη θεωρία.

Τη θεωρία του ηλεκτρονικού βιβλίου μπορείς να τη βρεις από το πλαϊνό μενού ανά ενότητα κάτω από τη ΘΕΩΡΙΑ.

Κάθε ενότητα της θεωρίας επεξηγείται αναλυτικά και χάρη στους συνδέσμους που υπάρχουν μπορεί κάποιος να κάνει τις απαραίτητες συνδέσεις με άλλες ενότητες.

Πολλά ζητήματα επεκτείνονται πολύ περισσότερο από το επίπεδο της σχολικής ύλης, και αναφέρονται πολλά πράγματα που δεν βρίσκονται στο σχολικό βιβλίο.

Αυτό δεν γίνεται για να μάθει ο μαθητής τα εκτός ύλης, που δεν θα του ζητηθούν ποτέ, αλλά αφενός για να κατανοήσει πληρέστερα τη θεωρία της οικονομικής επιστήμης και αφετέρου να αποκτήσει, εκείνα τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε θέματα όσο δύσκολα και να είναι.

Αλλά μην ξεχνάς ότι έχεις και το ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. Πρέπει να μελετήσεις και αυτό…

Παρ’ όλα αυτά προτείνονται κάποια βήματα για την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού.

Ποια βήματα πρέπει να κάνω για να αξιοποιήσω το ceteris paribus καλύτερα;

Η δική μας πρόταση για τη χρήση του ηλεκτρονικού βοηθήματος είναι η παρακάτω:Για μαθητές, που είτε βρίσκονται στην ύλη σε κάποιο “κεφάλαιο” – “ενότητα” είτε βρίσκονται στην επανάληψη, αυτά που πρέπει να γίνουν, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με το παρόν βοήθημα, επιγραμματικά είναι τα εξής παρακάτω 4 βήματα:

1. Απαντώ και μαθαίνω με ερωτήσεις Σωστού – Λάθους

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις από κάποιο σετ ερωτήσεων Σωστού – Λάθους.

Αυτό που θα σε βοηθήσει ιδιαιτέρως είναι εάν σε κάθε ερώτηση διαβάζεις την αιτιολόγηση της απάντησης αλλά κυρίως τις αντίστοιχες παραπομπές – συνδέσμους με τη θεωρία, με την ένδειξη «ευκαιρία για μελέτη» που θα σε παραπέμπει στο κομμάτι θεωρίας που σχετίζεται με την ερώτηση.

Ανοιχτά σετ ερωτήσεων για να δοκιμάσεις είναι τα εξής:
Α1.01.07 , Α1.01.08Α1.01.09

2. Απαντώ και μαθαίνω με ερωτήσεις Ανάπτυξης

Στη συνέχεια δοκίμασε μερικές ερωτήσεις ανάπτυξης.

Παρατήρησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ερωτήσεων ανάπτυξης.

Η πρώτη κατηγορία συμβολίζεται με τον κωδικό Β1 και είναι ερωτήσεις αποστήθισης που αφορούν παραγράφους του σχολικού βιβλίου και έχουν σχετικά χαμηλό επίπεδο δυσκολίας.

Πρόκειται για ερωτήσεις που απαντώνται αυστηρά από το σχολικό βιβλίο, η απάντηση περιλαμβάνει την αντίστοιχη σελίδα, παράγραφο και απόσπασμα του σχολικού βιβλίου στην οποία αναφέρεται.

Στην ουσία όλο το σχολικό βιβλίο συμπεριλαμβάνεται σε μορφή ερωτήσεων ανάπτυξης.

Για τις ερωτήσεις ανάπτυξης, μη ξεχάσεις να μελετήσεις από τις οδηγίες το πως διαβάζω θεωρία, και να προσέξεις τις σημειώσεις που τη συνοδεύουν για το πως εξετάζεται αυτή.

Ανοιχτή ερώτηση αυτού του τύπου για να δοκιμάσεις είναι η εξής: Β1.01.35

Η δεύτερη κατηγορία συμβολίζεται με τον κωδικό Β2 και είναι ερωτήσεις κατανόησης και έχουν σχετικά υψηλό επίπεδο δυσκολίας.

Η απάντηση αυτής της κατηγορίας ερωτήσεων δεν βρίσκεται αυτούσια στο σχολικό βιβλίο.

Για να δοθεί η απάντηση χρειάζεται η κρίση του μαθητή, ως προς την σύνθεση αποσπασμάτων του βιβλίου, δικών του παρατηρήσεων και γνώσεων.

Δεν είναι συνηθισμένο να πέφτουν τέτοια θέματα στις εξετάσεις, αλλά είναι σίγουρα τα πιο δύσκολα και τα πιο ουσιαστικά για την βαθύτερη κατανόηση του μαθητή ως προς το μάθημα της οικονομίας. Δίνεται πάντα ενδεικτική απάντηση.

Ανοιχτή ερώτηση αυτού του τύπου για να δοκιμάσεις είναι η εξής: Β2.02.10

3. Απαντώ και μαθαίνω με Ασκήσεις

Αφού έχεις κάνει μερικά σετ Σωστού – Λάθους, έχοντας μελετήσει και τις παραπομπές της θεωρίας, μπορείς να δοκιμάσεις μερικές ασκήσεις.

Παρατήρησε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ασκήσεων.

Οι ασκήσεις με κωδικό Γ1 είναι ασκήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης αλλά και μεγάλου εύρους δυσκολίας.

Οι ασκήσεις με κωδικό Δ1 είναι εξαιρετικά δύσκολες και πρωτότυπες.

Στις ασκήσεις είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείς τις αντίστοιχες παραπομπές θεωρίας, με την ίδια ένδειξη «ευκαιρία για μελέτη», καθώς και να μελετήσεις την ενότητα βήματα επίλυσης προβλήματος, που καλό θα είναι να τα έχεις πάντα στο νου σου όταν λύνεις μια άσκηση και όχι μόνο.

Όλες οι ασκήσεις είναι μεγάλες, τύπου εξετάσεων και έχουν τουλάχιστον 5 ερωτήματα.

Ανοιχτές ασκήσεις για να δοκιμάσεις είναι οι εξής: Γ1.03.04, Δ1.04.01

4. Επαληθεύω τις γνώσεις μου με ένα τεστ πολλαπλής

Όταν πλέον έχεις κάνει όλα τα παραπάνω για κάποιο “κεφάλαιο”,  μπορείς να κάνεις ένα τεστ ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής. Οι ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής είναι πάντα σε σετ των 20 ερωτήσεων σε μορφή κλειστού διαγωνίσματος, στο οποίο θα βαθμολογηθείς και οι απαντήσεις του οποίου δίνονται μετά το τέλος της εξέτασης. Μη ξεχνάς ότι και εδώ δίνονται αναλυτικά όχι μόνο οι απαντήσεις – λύσεις με τις αντίστοιχες αιτιολογήσεις τους, αλλά και ο σύνδεσμος «Ευκαιρία για Μελέτη» που θα σε παραπέμπει στο κομμάτι θεωρίας που σχετίζεται με την ερώτηση.

Να ξέρεις ότι αυτά τα τεστ, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά, πολλές από τις ερωτήσεις είναι από μόνες τους μικρές ασκήσεις, γι’ αυτό να έχεις δουλέψει πρώτα τα προηγούμενα βήματα και να έχεις δίπλα σου μολύβι και χαρτί να κάνεις υπολογισμούς και διαγράμματα όπου χρειάζεται.

Να έχεις υπόψη σου πως ένα τεστ πολλαπλής να το αντιμετωπίζεις ως διαγώνισμα, αφού αυτό απαιτεί συνήθως να αφιερώσεις περίπου ένα δίωρο από το χρόνο σου, διότι το σημαντικό είναι να μελετήσεις στη συνέχεια και τις αιτιολογήσεις των απαντήσεων.

Η θεωρία βλέπω ότι είναι με άλλη σειρά. Πώς μπορώ να βρω την σειρά του σχολικού;

Αν θες να μελετήσεις παραγράφους της ιστοσελίδας, με την ίδια σειρά όπως του σχολικού θα σε βοηθήσει η σελίδα περιεχόμενα.

Οι καθηγητές;

Για καθηγητές, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν και να εντάξουν το παρόν βοήθημα στο μάθημά τους, η παραπάνω διδακτική πρόταση ισχύει, αλλά φυσικά ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει ότι εκείνος χρειάζεται και να το εφαρμόσει αντίστοιχα.

Τι είναι το Επίπεδο δυσκολίας;

Το επίπεδο δυσκολίας αναφέρεται μόνο στις ερωτήσεις ανάπτυξης και στις ασκήσεις. Μπορεί να φτάσει έως 200%.

Συνήθως στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), στις εξετάσεις μέχρι στιγμής έχουν πέσει θέματα τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σχετικά εύκολα. Αυτός άλλωστε είναι ο κυριότερος λόγος που το μάθημα αυτό θεωρείται από πολλούς το πιο εύκολο της κατεύθυνσης.

Το περίεργο είναι ότι το 2017, αλλά και το 2019 έπεσαν τα πιο απαιτητικά θέματα που είχαν τεθεί, ενώ την ενδιάμεση χρονιά το 2018, ήταν τα πιο εύκολα από ποτέ. Η κλιμάκωση του επιπέδου δυσκολίας όλων των ερωτήσεων στο βιβλίο αυτό γίνεται λοιπόν, με κριτήριο αυτές τις τρεις χρονιές. Θεωρώντας ως 100% δυσκολία το επίπεδο των θεμάτων του 2017 και του 2019 και 50% τα θέματα του 2018, όλες οι ασκήσεις και ερωτήσεις κρίνονται σε σχέση με αυτά.

Θα παρατηρήσεις ότι πολλά θέματα στο παρόν βιβλίο έχουν επίπεδο δυσκολίας πάνω από 100%, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πέφτουν στις εξετάσεις. Ακόμη και το 2017 που θεωρήθηκαν απαιτητικά δεν θεωρήθηκαν πραγματικά δύσκολα σε σχέση μ’ αυτά που μπορούν πραγματικά να πέσουν.

Επίσης μπορεί να παρατηρήσεις ότι κάποιες ασκήσεις έχουν διπλάσιο βαθμό δυσκολίας (200%) από του 2017, και συνοδεύονται από την ένδειξη «Διδακτική άσκηση, δεν αναμένεται να πέσει ως θέμα στις εξετάσεις». Οι συγκεκριμένες ασκήσεις όντας εξαιρετικά πρωτότυπες ασκήσεις, δεν είναι πιθανά θέματα, αλλά αξίζει κανείς να τις διαβάσει και να τις μελετήσει, αφού θα αποκτήσει ευρύτερες γνώσεις και καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που καταπιάνεται η οικονομική επιστήμη στο επίπεδο της Γ’ Λυκείου, διότι συνήθως αναφέρονται σε πραγματικά δεδομένα ή φαινόμενα.

Επεξήγηση συμβόλων – εικόνων

Κωδικός Ερώτησης Α1.01.01.01: Το Α1, δηλώνει Ερώτηση Σωστού – Λάθους. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η ερώτηση, το επόμενο τον αριθμό του σετ και τέλος τον αριθμό της ερώτησης.Κωδικός Ερώτησης Α2.01.01.01: Το Α2, δηλώνει Ερώτηση Πολλαπλής Επιλογής. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η ερώτηση, το επόμενο τον αριθμό του σετ και τέλος τον αριθμό της ερώτησης.

Κωδικός Ερώτησης Β1.01.01: Το Β1, δηλώνει Ερώτηση Ανάπτυξης – Αποστήθισης. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η ερώτηση και τέλος τον αριθμό της ερώτησης.

Κωδικός Ερώτησης Β2.01.01: Το Β2, δηλώνει Ερώτηση Ανάπτυξης – Κατανόησης. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η ερώτηση και τέλος τον αριθμό της ερώτησης.

Κωδικός Ερώτησης Γ1.01.01: Το Γ1, δηλώνει άσκηση επιπέδου μέχρι 150. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η άσκηση (το 00 δηλώνει συνδυαστική)  και τέλος τον αριθμό της άσκησης.

Κωδικός Ερώτησης Δ1.01.01: Το Δ1, δηλώνει άσκηση επιπέδου πάνω από 150. Το επόμενο νούμερο δηλώνει το “κεφάλαιο” του σχολικού βιβλίου στο οποίο αναφέρεται η άσκηση (το 00 δηλώνει συνδυαστική) και τέλος τον αριθμό της άσκησης.

 

Όταν εμφανίζεται αυτή η εικόνα    ή αυτή    ακολουθούν  οι “Συχνές ερωτήσεις μαθητών“. Συνήθως είναι ερωτήσεις πολύ ενδιαφέρουσες που καθοδηγούν το μαθητή σε ευρύτερη κατανόηση και μεγαλύτερη εμβάθυνση.

Το σύμβολο αυτό δηλώνει το τέλος των “Συχνές ερωτήσεις μαθητών” και επαναφορά στο κανονικό κείμενο.

Όταν εμφανίζεται αυτή η εικόνα   συνήθως είναι συμπεράσματα ή σημεία που ο μαθητής πρέπει να προσέξει.

Πάμε εγγραφή!

Είμαι έτοιμος. Θέλω να κάνω συνδρομή τώρα.

Πάμε για εγγραφή!